top of page

Νέοι Επιβάτες




Δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται οι Νέοι Επιβάτες, ένα χωριό που επί Τουρκοκρατίας ήταν Τουρκικό τσιφλίκι και ονομαζόταν «Μπαξέ Τσιφλίκι», όνομα με το οποίο είναι γνωστό μέχρι σήμερα.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Νέοι Επιβάτες βρίσκονται δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της Παραλίας. Μέχρι την Απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912, η περιοχή ήταν φέουδο του Τούρκου Πασά και ονομαζόταν Μπαξέ Τσιφλίκ. Ο νέος οικισμός των Επιβατιανών προσφύγων δημιουργήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν το εξοχικό του πασά, στην ίδια τοποθεσία που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, Προστάτιδας του χωριού, που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου.

Στην τοποθεσία εκείνη, που εγκαταστάθηκαν το 1923, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, 159 οικογένειες προσφύγων (631 άτομα), όλες προερχόμενες από την πόλη των Επιβατών, που ήταν προάστιο της Κωνσταντινούπολης, έδωσαν και το όνομα Νέοι Επιβάτες, αν και ποτέ δεν σταμάτησε την Το δεύτερο όνομα Μπαξέ Τσιφλίκι είναι επίσης σε χρήση, τόσο από τους Επιβατιανούς όσο και από τους παλιούς Θεσσαλονικείς.

Ήδη από το 1928 οι Νέοι Επιβάτες αποτελούσαν πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς. Σε αυτό βοήθησε πολύ το γεγονός ότι οι πρόσφυγες φρόντιζαν να φτιάξουν ξύλινο λιμάνι αμέσως μετά την εγκατάστασή τους, και η τακτική επικοινωνία με βάρκες. Από τους Ν. Επιβάτες τον Μεσοπόλεμο ξεκινούσαν καθημερινά 5 πλοία που μετέφεραν πλήθος Θεσσαλονικέων προκειμένου να κάνουν μια βόλτα και να κάνουν μπάνιο.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

Το χωριό των Νέων Επιβατών είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και εκτείνεται από τους λόφους μέχρι την παραλία, με πλούσια βλάστηση και παραθαλάσσια ομορφιά.

Η νούμερο ένα επιλογή των επισκεπτών είναι η μεγάλη αμμουδιά, κατά μήκος της οποίας τεράστια δέντρα απλώνουν τη σκιά και τη δροσιά τους στην αμμουδιά. Η ακτή απονέμεται σταθερά με Γαλάζια Σημαία κάθε χρόνο, καθώς πληροί όλες τις σχετικές απαιτήσεις του προγράμματος. Επιπλέον, το πολύ σημαντικό του πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει υποδομές (χώρος στάθμευσης, μηχάνημα seatrac, WC για ΑΜΕΑ) για πρόσβαση στην ακτή και στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ).



Αυτή η παραλία παντρεύει την εικόνα του ψαροχώρι με την έντονη, μοντέρνα καλοκαιρινή διασκέδαση που ξεκινά από το πρωί στα beach bar που απλώνονται σε όλο της το μήκος μέχρι αργά το βράδυ. Στις διάσπαρτες ταβέρνες με τα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φρέσκο ψάρι (από ντόπιους ψαράδες), ντόπιους μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο και κρασί από ντόπιους παραγωγούς.

 


Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσφέροντας μεγάλη ποικιλία από μουσικές και χορευτικές παραστάσεις από κλαμπ της περιοχής.

 

 

Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών καθώς και δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτουν τη διαμονή των τουριστών με όλες τις ανέσεις.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η παραλία της Νέας Επιβάτου είναι προσβάσιμη και με τα καραβάκια που εκτελούν συχνά δρομολόγια από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τις παραλίες της περιοχής.

 

bottom of page